Heftruck certificaat halen

Heftruck certificaat halen

Het komt nog vaak voor dat werknemers binnen een bedrijf zonder geldig heftruck certificaat op een heftruck rondrijden.

Helaas liegen de cijfers er niet om: er gebeuren jaarlijks een stuk meer grote en kleine ongelukken met een heftruck dan u waarschijnlijk denkt. Een heftruck certificaat halen is daarom zeker geen overbodige luxe. Volg bij KAP je heftruck cursus en loop de deur uit met een officieel heftruckcertificaat.

Waarom een heftruckcertificaat halen?

Wat kan er nu misgaan?” Meer dan u in eerste instantie denkt. Het verantwoord rijden met een heftruck blijkt namelijk niet altijd een koud kunstje. Want wist u dat er ieder jaar in het bedrijfsleven in Nederland zo’n 1700 slachtoffers vallen door ongevallen met een heftruck? Van kleine ongevallen tot ongevallen die met ernstig te bestempelen zijn of zelfs een fatale afloop hebben.

Ongevallen met een heftruck wilt u natuurlijk te allen tijde voorkomen. Een heftruckcertificaat halen is dus van groot belang, en soms zelfs van levensbelang.

Heftruck cursus: veelzijdige cursus met zowel theorie als praktijk

Tijdens de heftruck cursus van KAP wordt er zowel theorie als praktijk behandeld. We schenken aandacht aan de heftruck zelf, de verschillende mogelijkheden, regelgeving en Arbo-aspecten. Ook komen er diverse situaties aanbod en leert u op een vakkundige manier de vorkheftruck te bedienen. De heftruck cursus is bedoeld voor beginnende en ervaren heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers.

Inhoud heftruck cursus

De heftruck cursus bestaat uit zowel een theorie- als een praktijk gedeelte waarbij voornamelijk de nadruk wordt gelegd op de praktijk.

Theorie

    • Veiligheid AI 14 en Arbowet
    • Vakkenkennis
    • Lastgrafiek en belasten heftruck
    • Dagelijkse controle
    • Verkeersvoorschriften
    • Schades en kosten

Praktijk

      • Dagelijkse controle
      • Bediening en besturing vorkheftruck
      • Koud stapelen, pallet- en inrijstellingen
      • Laden en lossen van containers en trailers
      • Onderhoud batterij en motors
      • Bewustwording van gevaren en risico’s

Ongevallen met een heftruck

Er gebeuren dus regelmatig (ernstige) ongevallen met een heftruck. Van de 1700 ongevallen met een heftruck zijn er zeker 150 ernstig te noemen. Daarnaast staan ongevallen met een heftruck op de vierde plaats van oorzaken van ongevallen op de werkvloer. De meest voorkomende ongevallen zijn:

      • Aanrijdingen
      • Vallende lading
      • Beknelling tussen een object en de heftruck
      • Ongeval met slachtoffer op een rijdende heftruck
      • Kantelen van de heftruck door zwaar transport

Is een heftruck certificaat verplicht? 

U vraagt zich nu waarschijnlijk af: als er zoveel ongelukken op de werkvloer gebeuren met een vorkheftruck, is een heftruck certificaat dan niet verplicht?

Een heftruckcertificaat halen is nog niet altijd verplicht. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs.

Er is echter wel een belangrijke kanttekening die gemaakt dient te worden bij het niet verplicht zijn van een heftruckcertificering. Het in het bezit zijn van een heftruckcertificaat toont heel duidelijk aan dat de werknemer een deskundige opleiding heeft gevolgd.

Wat mag u besturen met een heftruck certificaat?

U heeft een heftruck certificaat behaald, gefeliciteerd! Maar u vraagt zich af wat u allemaal mag besturen met dit heftruck certificaat. Zoals de naam al doet vermoeden, mag u met dit certificaat een heftruck besturen. Op uw certificaat staat welke heftruck u intern mag besturen. Zo mag u met een vorkheftruck certificaat ook een elektrische als een verbrandingsheftruck besturen.

Hoe oud moet u zijn voor uw heftruck rijbewijs?

U moet minimaal 18 jaar oud zijn voor het besturen van een heftruck. Wel mag u al vanaf uw 16e een heftruck certificaat behalen. Het besturen van de heftruck mag na het behalen van dit certificaat tot uw 18e verjaardag onder deskundig toezicht van een ervaren bestuurder.

Heftruck certificaat: voorkom Arbo-problemen en boetes 

Mocht er een ongeluk plaatsvinden met een heftruck, dan kan een heftruckcertificaat van de bestuurder de situatie een stuk gemakkelijker maken. Om onduidelijkheid en eventueel discussie met de verzekering achteraf te voorkomen, is het dus aan te raden een heftruck certificaat te halen.

De verplichtingen worden namelijk gesteld door de Arbo-wet en verzekeraars. Wanneer de werknemer die de heftruck bestuurde in bezit is van een heftruckcertificaat, ontstaan er geen discussies en wordt er voldaan aan alle eisen van de Arbowet en verzekeraars. Tevens wordt er ook een veilige werkplek gecreëerd.

Het in het bezit zijn van een heftruck certificaat toont heel duidelijk aan dat de werknemer een deskundige opleiding heeft gevolgd.

Mocht er nu nood aan de man zijn, dan bent u, en uw chauffeurs goed verzekerd. Wel stelt de Arbo-wet dat iemand die werkt met een heftruck opgeleid moet zijn in het veilig werken met dit voertuig. Op deze manier kunt aantonen dat iedere werknemer geschoold is en veilig kan werken met een (vork)heftruck. Zomaar rijden op een heftruck zit er daarom niet in. Op het moment dat een bedrijf niet goed kan aantonen dat de chauffeur wel een grondige instructie heeft gehad, kan dit onaangename gevolgen hebben voor een bedrijf:

      • De Arbowet kan een hoge boete opleggen bij een ongeval als de chauffeur geen geldig heftruck certificaat heeft
      • De verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel indien de heftruckchauffeur niet in het bezit was van een geldig heftruckcertificaat.

In het ergste geval kan de inspectie SZW besluiten om het magazijn te sluiten.

Uw heftruck certificaat halen bij KAP Opleidingen

Wanneer uw werknemers met een heftruck werken of u aan de slag wil als heftruckchauffeur, adviseren wij u een heftruck certificaat te halen. Bij KAP haalt u het veiligheidscertificaat vorkheftruck.

Met dit heftruckcertificaat kunt u aantonen dat u de heftruck op een bekwame manier kunt besturen en dat u op de hoogte bent van de gevaren die het onvoorzichtig omgaan met de heftruck met zich meebrengt.

Hoelang duurt een heftruck cursus

Een heftruck cursus duurt over het algemeen niet lang. Bij KAP is dat zelf maar een dag! Je behaalt jouw certificaat voor de heftruck snel en gemakkelijk. Na het behalen van het heftruck certificaat kunt u gelijk aan de slag en voor uw werk een heftruck besturen.

Heftruck certificaat in 1 dag? Dat kan bij KAP!

Wilt u snel uw heftruckcertificaat behalen? Bij KAP kunt u uw heftruckcertificaat in 1 dag halen! Zo bent u snel in het bezit van een heftruckcertificaat.

KAP is een gecertificeerde opleider en is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Kies je dus voor je heftruckcertificaat halen bij KAP, dan weet je dat je een grondige en kwalitatieve training krijgt.

Cursus heftruckcertificaat bij KAP: praktische informatie 

  • De opleiding voor het veiligheidscertificaat vorkheftruck bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.
  • Uw instructeur beoordeelt u tijdens de heftruck cursus. Wanneer deze beoordeling voldoende is, krijgt u na afloop van de cursus het heftruckcertificaat en -pasje.
  • Een heftruckcertificaat is 5 jaar geldig en wordt opgenomen in het centraal diploma register.
  • Na het verlopen van het heftruckcertificaat bent u verplicht om het certificaat te verlengen. De inspectie SZW controleert of bestuurders een heftruckcertificaat of grondige instructies bezitten.

Onze heftruck opleidingen

KAP biedt maar liefst vijf opleidingen waarbij u uw heftruckcertificaat kunt behalen. Ook kunnen wij een opleiding op uw eigen bedrijfslocatie verzorgen.

Heftruckcertificaat: kosten van de heftruck cursus 

Een heftruck cursus volgt u bij KAP opleidingen al vanaf 155 euro excl. btw per persoon.

Hier volgen de prijzen van onze verschillende heftruck cursussen:

  • Veilig Heftruck rijden: 319 euro excl. btw per persoon
  • Veilig Heftruck rijden VCA SOG – Herhaling: 369 euro excl. btw per persoon
  • Veilig Heftruck rijden VCA SOG – BASIS: 519 euro excl. btw per persoon
  • Veilig Heftruck rijden code 95: 359 euro excl. btw per persoon
  • Veilig Heftruck rijden cursus incompany: vanaf 165 euro excl. btw per persoon

Wat is VCA SOG?

Het VCA is een certificaat dat staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Hierbij draait het om het kennen en kunnen toepassen van basisveiligheid. U kunt onder andere aantonen dat u veilig kan werken en u zich bewust bent van de gevaren en risico’s op de werkvloer.

Daarnaast kunt u aantonen dat u rekening kan houden met het milieu en de gezondheid van zowel anderen als uzelf.

Verder geeft het VCA certificaat een goede indicatie dat een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en dat de werknemers bewust zijn van de veiligheidseisen.

Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Wel wordt er gedurende de cursus aandacht geschonken aan de regelgeving die afkomstig is vanuit de wet. Het hebben van een VCA diploma wordt tegenwoordig steeds meer de norm en wordt vaker bij bedrijven toegepast.

Tevens kan het hebben van een VCA certificaat een harde eis zijn bij het krijgen van een baan. Dit komt namelijk steeds vaker voor. Ondanks het VCA certificaat niet wettelijk verplicht is, levert het in zekere zin een groot voordeel op.

Ook meer veiligheid binnen uw bedrijf garanderen? Bekijk de heftruck opleidingen van KAP of neem contact met ons op.