Wettelijk verplichte verzekering voor werkmaterieel!

14 januari 2025

Ben je al op de hoogte van de belangrijke wetswijziging met betrekking tot de wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen (WAM) binnen de categorie werkmaterieel zoals heftrucks, gazonmaaiers, veegmachines, heftrucks, minitrekkers, verreikers, knikdumpers, graafmachines, wielladers en zelfrijdende oogstmachines?

Ook op eigen terrein werkmaterieel verzekering verplicht!

Tot begin 2024 werd het gedoogd om deze verplichte verzekering voor motorrijtuigen niet af te sluiten zolang het voertuig alleen op eigen terrein of in een eigen bedrijfspand werd gebruikt. Echter, deze uitzondering is al sinds begin 2024 voorbij. Dit betekent dat alle voertuigen minimaal verzekerd moeten zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen (WAM). Wij merken in de praktijk bij het verzorgen van opleidingen voor dit soort werkmaterieel dat nog lang niet iedereen hiervan op de hoogte is.

Wat is er veranderd?  

Het begrip “deelname aan het verkeer” is verdwenen uit de wet. Dit betekent dat voor iedere voertuig voortaan een eigen aansprakelijkheidsverzekering (WAM dekking) afgesloten dient te worden, ongeacht waar het voertuig wordt gebruikt. Of het nu op eigen terrein, in een magazijn of elders is, de verzekering is verplicht.

Waarom deze verandering?  

Deze aanpassing is ingevoerd om de aansprakelijkheid bij eventuele ongevallen te dekken. Het is van groot belang dat alle motorrijtuigen binnen de categorie werkmaterieel zoals heftrucks, gazonmaaiers, veegmachines, heftrucks, minitrekkers, verreikers, knikdumpers, graafmachines, wielladers en zelfrijdende oogstmachines verzekerd zijn conform de WAM-regels.

Met alleen een wettelijke verplichte verzekering ben je er nog niet!

Met de wettelijk verplichte verzekering voor werkmaterieel dek je jezelf in voor de financiële risico’s als er zich een ongeval met letsel of schade voordoet.  Maar daarmee ben je er nog niet. Verzekeraars stellen vaak in hun polissen eisen bij het gebruik van werkmateriaal. Vaak staan er eisen in dat voldaan moet worden aan alle wettelijke verplichtingen. Bij het gebruik van werkmaterieel denk je dan al snel aan de Arbowet en bijvoorbeeld CE-markering. Vanuit de Arbowet komen dan verplichtingen om de hoek kijken als het hebben van een risico-inventarisatie en -evaluatie, het goed onderhouden van het werkmaterieel en het aantoonbaar opgeleid zijn van de bestuurders van het werkmaterieel.

Wij verzekeren niet maar beheersen wel je risico’s!

Als je werkmaterieel nog niet verzekerd is neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsadviseur en vraag naar de mogelijkheden van een werkmaterieel verzekering.

Heb je vragen over het veilig gebruik van werkmaterieel dan kunnen wij je helpen met:

Deel dit