Vinden uw werkzaamheden plaats op grote hoogte? Dan moet u extra rekening houden met de veiligheid. Het vergt een andere manier van werken dan wanneer u op de begane grond uw werkzaamheden moet verrichten. We geven u graag een aantal tips waardoor veilig werken op hoogte straks als een geoliede machine gaat.
#1 Begin met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
Ze schrijven niet voor niets dat voorbereiding het halve werk is. We raden het daarom ook aan om voordat u aan de slag gaat op hoogte, een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. In het RI&E zet u de risico’s op een rij die de werksituatie in kwestie heeft. Deze brengt daarnaast ook alle gezondheidsrisico’s waar u en uw werknemers rekening mee moeten houden wanneer zij op de locatie aan het werk zijn.
Doordat u van tevoren al bepaalt wat de risico’s zijn, kunt u daar tijdens uw werkzaamheden rekening mee houden. Daarnaast is het ook een handig document voor uw werknemers. Zij moeten zich hier namelijk aan houden wanneer zij op de werklocatie aan het werk zijn. Hiermee waarborgt u te allen tijde de veiligheid op de werkvloer.
#2 Gebruik een ladderlift
Een ladderlift is erg praktisch. Het zorgt ervoor dat u niet met zware spullen alle trappen of hoeft te lopen. Het gebruik van een ladderlift vraagt echter wel enige kennis van u en uw werknemers. Dit kunt u oplossen door een ladderlift cursus te volgen of om uw werknemers op een cursus te sturen.
Bij deze cursus leert u alles over het werken met een ladderlift zodat u hier veilig en verantwoord mee om kunt gaan. Om veilig te kunnen werken op hoogte, is het belangrijk dat u weet hoe u een ladderlift goed positioneert. Dit neemt ook direct de Arbowet in achting.
#3 Leer van tevoren alles over werken met rolsteigers
Gaat u op hoogte werken? Dan is het verstandig dat u van tevoren al weet hoe u het beste kunt werken met een rolsteiger. Er bestaan namelijk meerdere rolsteigers die elk andere eigenschappen en kenmerken hebben. Aangezien een rolsteiger haast onvermijdelijk is wanneer u werkt op hoogte, is het geen slecht idee om u eerst goed in te lezen over deze steigers. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een cursus. Bij KAP Opleidingen kunt u de cursus rolsteigers volgen waarin u en uw werknemers alles kunnen leren over het gebruik en onderhoud van deze steiger.
#4 Kies voor het juiste valstopsysteem
Zoals u wel kunt bedenken zijn er meerdere valbeveiligingen. Zo bestaan er valstopsystemen die u beschermen wanneer u valt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veiligheidsgordel met een verbindingselement. Dit harnas verdeelt de klap die u krijgt over het lichaam. Een ander valstopsysteem(veiligheidslijn) daarentegen ervoor zorgt dat u helemaal niet de kracht van de val op hoeft te vangen. Er bestaan ook dubbele veiligheidslijnen die de werknemer constant beschermen. Dus ook wanneer hij/zij zich van A naar B verplaatst.
Dus wilt u graag veilig werken op hoogte? Investeer dan in een valstopsysteem die bij uw werkomgeving past.
#5 Investeer in persoonlijke beschermingsmiddelen
Werken op hoogte brengt zo zijn risisco’s met zich mee. U kunt u hiervoor beschermen door persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een helm. Maar ook het dragen van het harnas beschermt u persoonlijk tegen valgevaar op de werkvloer. Het is daarbij belangrijk dat het harnas regelmatig wordt gecontroleerd op kwaliteit. Alleen dan kunt u écht veilig werken op hoogte.
Deel dit