Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren waar je personeel zich op een veilige en verantwoorde manier kan bewegen. Maar hoe doe je dat precies? KAP vertelt het je.
Een veilige werkvloer met KAP Opleidingen
Waar je als werkgever rekening mee moet houden voor een veilige werkomgeving verschilt per branche. Wanneer je een logistiek bedrijf bent, moet je rekening houden met andere aspecten dan wanneer je personeel op hoogte werkt. Er zijn andere risico’s en gevaren en jij bent daar verantwoordelijk voor.
Bij KAP Opleidingen hebben we meerdere opleidingen en cursussen die jij je personeel kan aanbieden om een veilige werkomgeving garant te stellen. Daarom geven we je graag een aantal tips zodat jouw personeel altijd beschermd is bij gevaarlijke situaties.
Tip #1 Regel een digitale toolbox meeting voor het hele team
Of je nu ervaren werknemers in dienst hebt of dat je juist junioren aanneemt; een digitale toolbox meeting is bevorderlijk voor elke werknemer. Online kun jij je personeel eenvoudig en redelijk snel bijpraten over één veiligheidsonderwerp. Dit kan bijvoorbeeld gaan over:
- Werken op hoogte
- Werken met bepaalde machines en apparaten
- Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen
Aangezien deze digitale toolbox meeting online plaatsvindt, is hij heel toegankelijk en er hangt geen ellenlange wachttijd aan vast. Wil je deze meeting liever niet zelf organiseren? Bij KAP Opleidingen kun je terecht voor digitale toolbox meetings gepersonaliseerd voor jouw bedrijf.
Tip #2 Zorg dat de leidinggevenden in bezit zijn van een BHV
Sinds 1994 is elk bedrijf verplicht om een BHV organisatie op te zetten en medewerkers aan te stellen die hier verantwoordelijk voor zijn. Vaak zijn dit de leidinggevenden van afdelingen en sectoren binnen een bedrijf. Wanneer er een gevaarlijke situatie zich voordoet op het werk, weten zij precies hoe ze moeten handelen om erger letsel of schade te voorkomen.
Leid je personeel op tot BHV’er middels een BHV-cursus bij KAP Opleidingen. Tijdens deze cursus leert je personeel hoe zij met verschillende noodsituaties moeten omgaan. Van een wond behandelen tot de ambulance er is tot aan het bestrijden van een brand in het bedrijfspand.
Tip #3 Stel een VCA op
VCA staat voor: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is een eisenlijst van factoren die bijdragen aan een veiligere werkomgeving. De VCA helpt jouw personeel om veilig te werken op een omgeving waar een ongeluk in een klein hoekje zit (bijvoorbeeld in de bouw, of een werkplaats op hoogte). Jouw leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven aan je personeel. Zorg dan ook dat elke leidinggevende de VCA cursus heeft gevolgd.
De cursus VCA heeft meerdere gradaties:
- VCA Basis (voor alle medewerkers)
- VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden); voor zzp’ers en dus leidinggevenden
- VIL-VCU (voor intercedenten of leidinggevenden van technische uitzendbureaus)
Extra opleidingen per branche
Om de veiligheid te waarborgen heeft KAP een aantal opleidingen samengesteld per branche. Denk bijvoorbeeld aan:
- Veilig werken op hoogte
- Veilig heisen
- Veilig werken in de logistiek (met een heftruck en reachtruck certificaat)
Met deze drie tips op zak weet je hoe je als werkgever een veilige werkomgeving kunt creëren voor je personeel.
Deel dit